Декорация на торти

ПОКРИВАНЕ НА ТОРТА С МАРЦИПАН 

РИСУВАНЕ ВЪРХУ ФОНДАН

ТРАНСФЕР

1. Трансфер с маслен крем:

Рецептата за маслен крем, подходящ за трансфер е тук
Постъпкови снимки за трансфер с маслен крем - тук

2. Трансфер с шоколад

Копирате си картинка от Интернет (най-добре черно-бяла и в подходяща големина), принтирате, пъхвате я в канцеларски джоб. Мазвате му малко масло или маргарин (колкото да не залепне шоколада) и с разтопен на водна баня тъмен шоколад + малко масло, правите контурите. Те не трябва да са много тънки, нито много дебели. Пълните фунийка от хартия за печене и внимателно обкантвате всички черни линии на картинката(колкото е по-малко детайлна картинката, толкова по-добре). Гледайте да не прекъсвате линията и да остава плътна линия. Слагате в хладилника за да се стегне и си подготвяте белия шоколад за запълване на картинката. Аз разтопявам на най-ниската степен на микровълновата, като от време на време разбърквам, докато се получи гладка глазура. Не използвайте гелови бои (при тях няма наситеност на цветовете, когато се смесят с шоколада), а само на прах, които сте разтворили в няколко капки топло мляко. След това пълните пак фунийка, но ако детайлите са по-големи няма нужда от малко отворче, режете направо около 1 см. Внимателно изпълвате всички детайли на картинката с различните цветове оцветен шоколад, като внимавате да е равномерно и не много тънко и да не остават незапълнени дупчици.( Не се притеснявайте ако зацапате тъмния шоколад - картинката от другата страна си остава хубава, вие гледате работната страна) След това оставяте в хладилника да  се стегне(най-добре поне 4-5 часа). Правите си тортата и я покривате или с крем, или с някакво захарно покритие и когато е готова или внимателно отлепяте картинката и я обръщате върху тортата(забележете, трябва да е нагоре страната, която е била залепена за фолиото) или направо с фолиото обръщате, махате и готово. После доукрасявате както искате.

Важно за шоколадовия трансфер:
1.   Шоколадовия трансфер най-лесно се отделя когато е правен върху пекарска хартия
2.   На белия шоколад е добре да не се добавя нищо, но ако се наложи се слага малко топло мляко (Не прекалявайте с млякото, защото от него шоколада не стяга и трансфера няма да ви се отлепи добре) 3.   Винаги рисувайте  в/у огледалния образ на избраната картинка, за да стане същата като оригинала, когато се обърне в/у тортата.

Шоколадов трансфер директно върху тортата:
http://www.kagekonen.webbyen.dk/vishjemmeside_privat.asp?mode=to … p;webside=4234688

На подложка от марципан (в случая) или някакъв подобен чаршаф, прилагаш рисунката и с карфичка започваш да правиш дупчици в картинката и марципана (така се свалят кройки). После без да махаш картинката, поръсваш с какао, махаш внимателно картинката и на марципана се обявяват кафявите точки. Внимателно минаваш с разтопен черен шоколад и трансфера ти е готов. Не знам само, какво използват за запълване, но сигурно е пак оцветен шоколад. Но май там има рецепта за запълващата смес. След това запълваш и слагаш в хладилника да се стегне. Така транфера е готов и го слагаш на тортата.

Ето и линкове с картинки подходящи за трансфер:

http://www.peppitext.de/WiCo1/index.html
http://www.coloring-page.com/
http://www.coloring.ws/coloring.html
http://www.snally.de/malvorlagen.htm
http://www.nicoles-funworld.de/windowcolor/malvorlagen.php
http://www.nicci.de/wico-disney.htm
http://www.kubesova.cz/omalovanky_odkazy
http://www.basteln.machtspass.com/wico_malvorlagen.htm
http://cathycreatif.free.fr/modeles.php


ЛИНКОВЕ СЪС СНИМКИ И ИДЕИ ЗА НАПРАВАТА НА ЦВЕТЯ И ФИГУРКИ

Извадка от постовете на Shemet Neveroiaten за правенето на цветя по Алан Дън
По-важното, което мога да отделя от специфичното за всяко цвете:
- Когато се разточва тестото за листа (зелени или такива които са част от цвете ако ще са на самостоятелна жичка) се оставя леко удебелено, там където ще влиза жичката за стеблото - разточва се тестото докато се достигне дебелината на този участък, след това се разточва от средата навън в двете посоки под лек ъгъл - направо не знам как точно да то обясня, но просто по средата остава едно издадено ъгълче - като се изрязва листото с форма или нож се внимава точно това удебеление да остане в средата и в зоната където ще се напъха жичката така тестото не се прокъсва около жичката. С топчестия инструмент се заглаждат крайщата - там където е отрязано и в почти всички случаи Алън използваше някаква mold-форма - силиконови комплекти от горна и долна част в която се поставя листото притискат се двете части и после листото излиза почти перфектно само леко трябва да се постисне оттук оттам за да му се даде живот.
- В повечето случаи работи с бяла смес за цветята и оцветена в светло зелено за листата. И за двете след като приключи с оформлението оцветява със сухи дъст-ове и четки на полу-изсъхнало листо. Ако е много засъхнало го навлажнява леко - явно в този случай при захарните цветя ще е много практичен чайника и парата от него - в нашия случай ползва алкохол.
- За червени рози обаче каза че би оцветил предварително тестото и после ще дъства.
- Сглобяването е в полузасъхнала фаза.
- За разтваряне на дъстовете в редките случаи, в които ползва течен вариант използва алкохол а в някои от случаите .... кока кола.
- Листата и зелените части накрая се пръскат с ядлив спрей, цветята се оставят матови.
- В много случаи там където листата са много тъмно зелени слага лилаво-патладжанен дъст.
- Розите му имат много голям център - 2/3-ти от формата на най-малките листенца. Показа роза на която до ниво разтворена пъпка листата са около основата, а следващите които са по-разтворени са на самостоятелни жички и допълнително закачени към пъпката.
- В нашия случай на няколко пъти ползвахме лепило - при захарни теста каза, че ползва белтък.
- Ползва нишесте или пудра захар за ръсене като си прави малка торбичка от марля/тензух и в нея сипва примерно кафена чаша от съответния прах връзва се хлабава бохча и с нея много хубаво се ръси и доста по-икономично.
- Според случая разточването е различно дебело - за розите беше много тънък листа - прозрачен почти.
Розата, която прави пред нас нямаше допълнителни листа та не мога да кажа номера на телта. За другите листа - като са самостоятелни зелени или по-дебели листчета от цвете в повечето случаи ползва 28 номер тел, за малки тичинки ползва 33 номер за сглобяване на клончетата ползвахме 22 номер а за клонките с грахчетата ползвахме 33 номер.
- Лентата за увиване на клончетата я цепи в повечете случаи на две или на три части и работи с по-тесни лентички.

B. Би ли казала Върху какво работи(върху какво разточва) Алън Дън и как и с кой инструмен прави розите?
O. Точи върху нещо като дъска което обаче е много гладко - някои от участничките в уъркшопа точеха на мраморни такива дъски. За розата ползва капковидни форми за изрязване 5-6-7 см някъде бяха големи, вейнър силиконов и топчестия инструмент.

Тел за правене на цветя:
Най-масово ползваните размери на уъркшопа и демонстрацията на Алън Дън бяха 22-28-33. За дръжки на рози той каза 18. Най-фината която видях беше 35 и нея я ползва един единствен път. За много леки листенца и тичинки 33, най-често за листа (зелени и такива на цветя) 28, за централната част клончета (тази, към която се прикачват листата и цветовете) 24-22.

Правене на цветя - режеш листенцето, намокряш връхчето на телта и го напъхваш в листенцето за различните листа телта се вкарва от 1/3-та на листото до 1/2-ра от размера му, прищипва се с пръсти за да прилепне към телта и след това се оформя - най-често пресоваше с двустранен вейнър, което тотално запечатва листото към телта. Оставя да постегне за малко и сглобява - всичко е още съвсем пластично, така и като дъства прахчетата полепват чудесно по листата. Ако все пак след изсъхване ти се измъкне телта може да я залепиш с малко суров белтък или с лепило за храна - видях, че продават и такова, сигурно ще стане и с кашичка от малко вода и моделираща маса.
Връхчетата, които са по-тъничката част на листата си изсъхват и сякаш правят нещо като рамка, а долу по-дебелата част е още мека и тя е пластична за наместване - да не кажа че в много от случаите всяко листо е на отделна тел и всъщност огъва телта, а не самото листо. Точно това се опитах да снимам при лалето - как е разчекнал всички тичинки и ги боядисва а после ги върна обратно към центъра - просто в този случай огъва телта под тичинката.

Като боядисвате и мацнете някъде по погрешка опитайте да изтриете с антибактериална кърпичка (мокра кърпичка демек може и бебешка, но тия със спирт в тях сигурно ще свършат по-добра работа).


Теменужки
Лилиум
Желатинови цветя
Рози (руски)
Рози от бадемова паста (френски)
Рози от шоколад
Изработка на  цветя и кошница от маслен крем (руски)
Момина сълза
Лилиум Рая
Коледна звезда  
Орхидея

ВИДЕО УРОЦИ

Орхидеи
Тропически цветя от Scott Clark Woolley
Цветя от Scott Clark Woolley 
Градински цветя от Scott Clark Woolley
Демо на тичинки и цветя от Scott Clark Woolley 
Демо на цветя от Scott Clark Woolley
Розички от фондан – 1 част 
Розички от фондан – 2 част
Розичка  с формичка-цвете от фондан 
Дръжки и листа от фондан
Оцветяване на готови цветя от фондан 
Листа от фондан – Изработка и оцветяване
Малки цветя от фондан
Цветя от фондан
Кала от фондан
Коледна звезда от крем
Маслени рози с ПОШ/шприц
Маслени рози
Клипове за направа на рози от Стефи (stefibgg)
Петуния
Черешов цвят
Анемона

ФИГУРКИ

Бебешки обувки - ВАЖНО ПРИ РАЗПЕЧАТВАНЕТО. При задаване на формат за печатане, компютъра предлага два варианта. Ако разпечатате на формат „ФАКС НА ЦЯЛА СТРАНИЦА” – обувките ще станат с размер на стъпалото – 6 см. Ако зададете формат: ПЕЧАТАНЕ НА СНИМКА – обувките ще станат с размер на стъпалото – 10 см
Шаблон за обувка
Фигури – стъпка по стъпка (руски)
Изработка на фигурки и работа с марципан 
Мече
Слонче
Гъска и прасенце 
Кравички
Кравички тип Милка
Овца
Мечо Пух и приятели
Мишка
Шаблони за коли
Техника Мелфиори
Слончето Дъмбо
Бъз
Макуин Светкавицата
Плетеница от фондан 
Моделиране на ангел
Cake lovers - различни фигурки стъпка по стъпка 
Моделиране на лице

ВИДЕО УРОЦИ

Панделка от фондан
Панделка от фондан
Забавни фигурки от фондан
Елхички от шоколад с пош
Бордове от маслен крем
Strings 
Идеи за украса
Полезни идеи и съвети от Betty Crocker

НАКРАЙНИЦИ И ФИГУРКИ С ТЯХ

Тип звезда
За плетеница и бордюри
За бордюри
За рози и листа
Звездовиден, за рози и за листа
Комбинирани
Фигурки с различни накрайници
Плетеница
Плетеница
Плетеница
Плетеница 

Как се прави фунийка от хартия за тънки линии
Още един линк
Видео

Видео уроци от Албенка с милото съдействие на Пепи

САЙТОВЕ С УРОЦИ ПО ДЕКОРАЦИЯ

Ateco
http://www.sugarcraft.com/ - тъй като не излизат линковете към отделните страници, потърсете графа lessons от менюто вдясно
Kuharka.ru - идеи за всякакви фигури, цветя и пр. стъпка по стъпка
Книги за цветя за Download 
Cake Central - идеи за торти и уроци стъпка по стъпка
Edna de la Cruz 
Lovely tutorials
Cake Journal  
Pasticci pasticciati

6 коментара:

 1. Здравейте, а можете ли да ме посъветвате с какъв крем да изпиша надпис върху тортата? Дали да е маслен или ......? Моля ви посъветвай те ме :)

  ОтговорИзтриване
 2. Здравейте :)
  Зависи каква ще е тортата - ако използвате фонданово покритие, заложете на роял айсинг.
  Ако тортата е измазана с тъмен шоколад, търсете контраста - разтопен бял шоколад с малко масло, роял айсинг, маслен крем.
  Ако е с бял шоколад или сметана измазана - използвайте разтопен черен шоколад.

  Не ви съветвам да използвате бита сметана, защото вероятността да се стопи и размаже е доста голяма :)

  Хубав ден, Кремена,
  Вики

  ОтговорИзтриване
 3. EEE супер благодаря ви :) тортата ще е с фонданово покритие така че ще послушам съвета ви. Хубав ден и на вас :)

  ОтговорИзтриване
 4. Здравейте!

  Моля да ми кажете къде греша, при покриване на торта със захарен фондан той се нацепва или при монтирането или няколко часа след това. Ползвам фондан предлаган от Ксеркс - Юки, Бамбу. Възможно ли е причината да са сиропираните блатове, независимо, че самазани с разреден мармелад или е нещо друго? В случай, че причината е сиропирането /тъй като съм привърженичка на по-сочни торти, а не тип американска торта/ може ли да ми предложите рецепта за сочен блат? Предварително благодаря за отговорът! С поздрав: Вера Милева

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте, вероятно фонданът ви е сух. Не би трябвало да се дължи на сиропираните блатове или измазването, тъй като, ако има влага, той започва да се топи, не да се цепи. Измесвайте с малко мазнина - глицерин, масло или слънчогледово олио.
   За сочен блат, можете да опитате тези (за шоколадов и за бял):http://vaklina.blogspot.com/2013/09/blog-post.html
   Поздрави

   Изтриване
 5. а правите ли торта по поръчка с маша и мечока?:)

  ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...