петък, 31 май 2013 г.

Как да изчислим необходимите продукти за торта с определен диаметър

Ако имате рецепта за торта, в която продуктите са оказани за определен диаметър, например 20 см., но вие имате нужда от торта с диаметър 30 см. или 10 да речем, започвате да се чудите как да увеличите/намалите продуктите така, че да ви стигнат точно, а не да се налага да бъркате нова доза или да ви остане, следвайте тази таблица:
От лявата страна са диаметрите по рецепта, а отгоре са диаметрите, които на вас са нужни. Намерете пресечната точка, както е по примера и умножете всеки от продуктите в рецептата по  този коефициент.
Например, ако по рецепта за блат от 20 см., ви трябват 100 гр. брашно, то за торта с диаметър 30 см. по същата рецепта, ще са ви необходими 2,25*100 = 225 гр. брашно.

Бележка: Таблицата не е изпобвана лично от администраторите на блога. Молим ви, ако я използвате, да оставите коментар под публикацията и да споделите. За всеки ще е от голяма полезност вашата обратна връзка

5 коментара:

  1. Таблицата е много точна и ми служи добре за преобразуване на мерни единици.

    ОтговорИзтриване
  2. И аз см много доволна! Много е точна таблицата.
    Но как да изчисля, ако например имам рецепта за кръгла торта, а искам да направя например правоъгълна?

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, мисля си че ако изчислите площа на кръглата торта и я съпоставими с площад на правоъгълната би трябвало да стане. Ей това тортите, оказа се са си чиста математика...

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,
    Аз имам един такъв въпрос:
    Колко трябва да е диаметъра на една торта спрямо броя порции, които искаме да получим?

    Иначе и аз изпробвах един два пъти таблицата и ми се получиха много добре нещата.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...