четвъртък, 26 април 2012 г.

Кремове за пълнеж и за директна консумация

Винен крем (natalyna)

200мл. сметана
100мл. качествено бяло вино
140гр. захар
4 жълтъка
желатин необгодим за желирането на 500мл течност (четете указанията на пакетчето)
сока на половин портокал
сока и кората на половин лимон

На водна баня сварете сос от жълтъците, виното, захарта и сока и кората от портокала и лимона.
Желатина накиснете в 50 мл вода и след набъбването му го прибавете към горната още топла смес. Веднага охладете в купа с лед и бъркайте до изтиването на сместа. Към охладената смес прибавете предварително разбитата сметана (неподсладена).

Лимонов крем (natalyna)

350гр. меко масло
240гр пудра захар
150 мл. прясно изцеден сок от лимон
4 яйца
кората на 5 био лимона(без химическа обработка на кората)

Настъргваме кората от лимоните и я смесваме със захарта. Омачкваме добре с ръка и прибавяме яйцата. Разбиване на пяна и прибавяме лимоновия сок. Слагаме на водна баня и разбиваме с миксер до сгъстяване. Оставяме крема да изстине на около 55 градуса (което означава, че може да потопиме пръста си в сместа за около секунда). Постепенно прибавяме маслото на части, като разбиваме с приставката на миксера с ножовете (като при майонеза) до образуването на мус.

Moкa крем (natalyna)

500мл. мляко
300гр. масло
120гр захар
4 жълтъка
40гр нишесте
40мл кафеен ликьор
30г пудра захар
10гр инстантно кафе
Пудра захар за посипване

Сваряваме млякото с кафето и захарта (без пудрата захар). Жълтъците смесваме с нишестето и 2-3 с.л горещо мляко. При непрекъснато бъркане, постепенно прибавяме към млякото и вариме до сгъстяване. Исипваме в купа, посипваме обилно с пудра захар (за да не се получи коричка) и оставяме да изстине.
След това разбиваме мекото масло с пудрата захар на пяна и прибавяме към изстиналият до стайна температура крем. Накрая леко забъркваме ликьора до сместа и оставяме да се стегне в хладилника.

Малинов мус (natalyna)

400гр малини (може и замразени)
300гр заквасена сметана
200мл сметана (течна, неподсладена)
100мл червено вино
100гр. захар
пакетче желатин ( за 500мл течност) оставено да набъбне в 50мл вода.
Малините заедно с виното и захарта разваряваме на мирен огън. След това пасираме през цедник и към още горещият сироп прибавяме набъбналият желатин. Бъркаме до пълното му разтваряне. Слагаме в ледена вода да се охлади при непрекъснато бъркане. След охлаждането на сместа, прибавяме към нея заквасената сметана и леко разбъркваме до оеднаквяване на консистенцията. Накрая прибавяме разбитата течна сметана – смесваме двата крема и оставяме в хладилника да се охлади.

Шоколадов пудинг

Съставки:
100 гр шоколад (горчив)
2 жълтъка
5 с.л. захар
500 мл мляко
40 нишесте
ванилия

Приготвяне:
Начупвате шоколада на малки парченца. Разбивате жълтъците със захарта на кремообразна смес. 125 мл мляко разбърквате с нишестето. В останалото мляко добавяте шоколада и загрявате. Прибавяте ванилията. При непресттано бъркане оставяте да заври. Прибавяте нишестената смес, разбърквате и оставяте да се сгъсти. Махате от котлона. Малко като поизстине добавяте яйцата, разбърквате хубаво още малко и изсипвате в порционни купички.

Крем Пана кота - Porsha

1 пакет желатин се оставя да се накисне в 100 мл вода за 10 мин. 500 мл течна сметана, 250 мл мляко, 150 гр захар. Смесват се и се оставят на котлона да заврат. Точно в момента на появяване на мехурчетата от завирането се маха от котлона и към сместа се прибавят ванилията и жалатина.

2 коментара:

  1. Мисля, че има разлика в кремовете за пълнеж и за директна консумация.В крема за пълнеж в повечето случаи захарта е по-малко, защото често блатовете се сиропират и именно това трябва да се има в предвид. Също така е важна и гъстотата на крема.Ако крема не е маслен, такъв който не може да се попие от блата , в повечето случаи кремовете за пълнеж се правят малко - по редки , за да може част от блата да попие влагата на крема

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим ви, Анонимен, за мнението. Така е, права сте за съдържанието на захар и гъстотата на кремовете, но тъй като всичко е въпрос на личен вкус относно това колко захар да се сложи или колко гъст да стане кремът, сме обединили тези в една категория. Например, аз лично държа на височината и преобладаването на крема в тортата, заради което ги правя доста гъсти, като сиропирам обилно.
      Поздрави и отново благодаря, че споделихте мнението си!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...