сряда, 16 май 2012 г.

Торта "Нежен облак"

Рецептата е предоставена от labrex

За блата:
3 яйца,
½ ч.чаша захар,
2 с.л. брашно,
2 с.л. нишесте,
бакпулвер

за сместа от сметана и извара:
250 гр. извара,
250 гр. с 20% масленост сметана,
½ ч.чаша захар,
200 гр. сушени сини сливи или ягоди,
10 гр. желатин

Разбиват се продуктите за тестото, трябва да се получи течна маса. Тестото по тази рецепта е много нежно, като на пудинг. Може не всички да харесват такова. Затова блата може да се направи с нормална консистенция – 1 яйце, ¼ ч.чаша захар, 3 с.л. с връх брашно, 2 с.л. мляко, 1 бакпулвер.

Излива се във форма с диаметър 20-24 см. Пече се в загрята до 180-200 градуса фурна.
Желатинът се разтваря в ¼ ч.чаша изстудена кипната вода. Оставя се 15мин., докато всичкия желатин стане равномерно светъл.

Сините сливи се измиват и се заливат с 1/5 ч.чаша вряла вода. Ако сливите са кисели, добавяте ¼ ч.чаша захар. Когато сливите поомекнат /след около 15 мин./, се нарязват на малки парченца.

Течността от накиснатите сливи се прецежда и се налива в желатина. Желатинът се поставя на водна баня и се бърка, докато се разтвори хубаво.

Сметаната и изварата се разбиват със захарта. Налива се разтворения желатин. Внимавайте, ако желатинът е от бързо-сгъстяващите се, може да се сгъсти само при допира до студената сметанова смес.
Когато сместа от извара и сметана започне да се сгъстява леко, слагате нарязаните сини сливи, внимателно разбърквате и и изсипвате върху блата, без да го вадите от формата.
Слагате в хладилник до пълно желиране, най-добре за една нощ. Преди да сервирате, изваждате тортата от формата и ръсите отгоре с настърган шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...