сряда, 16 май 2012 г.

Шоколадова симфония

Рецептата е предоставена от Olimpia(Скарлет)
Рецептата е на Жанушка от Кукинг

За блата:

1ч.ч брашно + 1ч.л. бакпулвер
1/2 с.л какао
1/8ч.л сода Бикарбонат
1ванилия
щипка сол
3 яйца
1/4ч.ч прясно мляко
125гр. масло
1ч.ч захар

За белия мус:

150гр бял шоколад
2с.л.глюкоза
4с.л прясно мляко
1 жълтък
1 1/ч.ч разбита сметана се разделя на 2 - по половина за белия и шоколадовия мус

За шоколадовия мус:


150гр шоколад
2с.л прясно мляко
1жълтък
1с.л масло
1/4ч.ч вода
1п желатин

Блат

Всичко за блата се смесва,изсипва се в намазнена форма и се пече около 1час при 175гр.Блатът се охлажда. На около 1см от края на блата се издълбава.

Белия мус:


Шоколадът, глюкозата, и половината от млякото се слагат на котлона, докато се разтопи шоколада. Към свалената от котлона смес се прибавя разбития с останалото мляко жълтък. Прибавя се половината от разбитата сметана и половината от разтворения във водата желатин. Сместа се изсипва в издълбания блат. Слага се в хладилник за около 20-30мин.

Шоколадовия мус:

Шоколадът и маслото се разтапят, прибавя се разбитият с млякото жълтък. Към сместа се прибавя половината от разбитата сметана и другата половина желатин. Излива се върху белия мус. Да се охлади отново.

Как направих тортата аз

1.Сместа за блата е за малка форма, при мен беше 24см и нямаше как да издълбавам, защото не стана много дебел. Само изрязах блата отгоре, за да го подравня.
2.За да не е много сух, напоих блата със сок от компот.
3.И двата вида мус стават в доста малки количествао, затова разделих една кутия сметана от 500мл на две и прибавих към двете шоколадови смеси.
4.Тъй като мусовете бяха в по-голямо количество, добавих във всяка една смес по един пакет желатин, всеки разтворен в 1/4ч.ч вода

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...