петък, 18 май 2012 г.

Торта с вкус на сладоледена торта с плодове

Рецептата е предоставена от 3ори

Най-отдолу е пандишпанов блат, който приготвих от :
2 яйца
50 гр. брашно
50 гр. пудра захар
1 ванилия
1-2 ч.л. настъргана лимонова или портокалова кора за аромат (може и без тях)

Жълтъците се разбиват със пудрата захар, добавя се ванилията и лимоновите кори. Отделно разбиваш белтъците на сняг със щипка сол и ги добавяш към жълтъците, като внимателно ги смесваш. Печеш в предварително загрята на 180 гр. фурна.
Но можеш да сложиш и готов блат, По-лесно е .

Като изстине блатът го слагаш най-отдолу в тортена фора, от разкопчаващите.

1 Руло (на Ройал кейк например) го нарязваш и редиш около стените на формата, но предварително ги облепваш със фолио или наелон, за да не залепнат после по нея и да се развали формата.

Пълнежа е от 4 заквасени сметани (от малките на Данон ползвах аз) и 1 кофичка кисело мляко "На баба"-кафявото. Разбивам сметаните на крем и към тях добавих около половин килограм ягоди (предварително ги бях наръсила с 1 к.ч. захар за да си пуснат сока, сока прецеждаш и отделяш настрани, за най-отгоре). Пасираш всичко много добре и добавяш 2 пакетчета желатин. Ако харесваш повече сладко, можеш да добавиш захар на вкус, аз не съм слагала допълнително, защото тази от ягодите ми беше достатъчна за моят вкус.
Желатина предварително го разтваряш в малко студена вода, за да набъбне и после го разтопяваш на водна баня или в МВ, но гледай да не завира. котаго се разтопи, го прибавяш към сметановия крем и размесваш добре. Изливаш сметановия крем във формата и я слагаш в хладилника за 3-4 часа да стегне добре.

Когато крема е стегнал вече си нарязваш ягодите (или с каквито плодове си решила да украсяваш) и ги редиш върху крема.

1 пакетче желатин го разтваряш по горната процедура. Отделеният сок от ягодите го разреждаш в вода (аз го правих на око, ама около 300-400 мл. вода отиде при мен. Добавяш желатина вътре, размесваш хубаво и заливаш плодовете, така както са си във формата. Прибираш в хладилника отново и оставяш пак около 3-4 часа да се стегне хубаво цялата торта.
После откопчаваш внимателно формата, ако е необходимо първо леко мини с нож по края, за да отделиш тортата от формата и готово.

По желание, преди да излееш крема върху блата, можеш да наредиш и на него плодове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...