вторник, 29 май 2012 г.

Торта Пламъци

Рецептата е предоставена от _Пепи_

За торта с диаметър 26см

За блатовете:
7 яйца
14 с.л. захар (с връх)
14 с.л. брашно (равни)
ванилия

За крема:
350 гр. масло
1 консерва сварено кондензирано мляко (затворената консерва се вари 2.5-3часа на водна баня като трябва да е постоянно покрита с вода.
1 пудинг карамел (приготвен вместо с 500мл., с 400мл. мляко)
100гр. карамелизирани орехи


За пламъците:
3 белтъка
4 с. л. захар
карамелизирана захар на око

За блата се отделят белтъци от жълтъци. Белтъците се бият със захарта на пухкав сняг (докато захарта се разтопи напълно). Добавят се жълтъците и се бие още 2-3 мин. Брашното се добавя лъжица по лъжица (аз ползвам с набухвател). Ако се ползва обикновено се добавя 1ч. л. бакпулвер в брашното.

Сместа мислено я разделям на 3 и я пека на 3 пъти. Като остатъка държа в хладилник.
Пече се на предварително загрята до 180гр. фурна, като на 10-та минута се намаля на 160

Крем:
Маслото се разбива с кондензираното мляко. И двете съставки да са стайна температура. Към сместа се прибавя постепенно (лъжица по лъжица) охладеният пудинг (и той със стайна температура).

Пламъците:
Белтъците се разбиват на сняг с 4 с. л. захар (дотолкова, че като обърнеш тенджерката да не падат). Бъркам ги в метална тенджерка, че там се разбиват най-лесно. В тях се сипва на тънка струйка горещ карамел (само разтопена захар) като се бърка много бързо и енергично с миксера. Желателно е 2-ма души да го правят - единият сипва карамела, другият бърка. После се изсипва върху тортата и се оформя или с ръце (докосваш с пръсти и рязко дърпаш), или с обратното на лъжица. Целта е да се постигне ефекта на пламък. Колкото по-тъмен е карамелът, толкова по-тъмен ще стане и кремът.

Блатовете се сиропират с карамелен сироп. Карамелизирам захар и доливам вода. И блатовете и водата са студени Мажат се с крема и се добавят карамелизирани орехи



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...