сряда, 16 май 2012 г.

Торта с белтъци

Рецептата е предоставена от Tannita

Продукти :

Блат 1
100гр. захар,
100гр. масло,
100гр. брашно,
3-4лъжици прясно мляко,
4 жълтъка,
1 бакпулвер и ванилия.

Блат 2
4 белтъка,
200гр.захар

Плънка

800гр. ябълки,
около50гр стафиди,
канела,
лимонова кора,
1-2 с.л. захар,
400мл. течна сметана
филирани препечени бадеми

Блат 1

Разбива се маслото със захарта, прибавят се жълтъците един по един, после млякото и накрая брашното с бакпулвера и ванилията. Ще бъде идеално, ако имате тортена форма с подвижен пръстен и то с 2 дъна. Дъната на 22см форма се облепват с фолио и върху тях се разпределя по равно масленото тесто. Не се шашкайте като мен тестото е ни риба, ни рак маже се с лъжица или шпатула, ако имате такава и блатът става много тънък.

Блат 2

Белтъците се разбиват на твърд сняг със захарта както за целувки и също се разпределят по равно върху масленото тесто. Т.к. аз не мога да пека двете форми едновременно си разбивам белтъците 2х2 първо за единия блат и чак преди да сложа 2ия разбивам следващите 2. Блатовете се пекат в умерена фурна -170/180 около 25' . След като блатът придобие цвят може да открехнете вратата на фурната като я подпрете с нещо и оставяте така да се "суши". Готов е, когато чука на"кухо". След изваждане от фурната блатът се оставя да изстине, обръща се и се отделя от фолиото. Повърхността на блата,т.е. частта с меренга се начупва, но това да не Ви тревожи така и трябва да стане.

Плънката се приготвя като обелвате и нарязвате на малки кубчета ябълките, размесвате със стафидите, ароматите и захарта. Захлупвате в съд и оставяте на умерен котлон да омекнат, но не съвсем. Изваждате ,слагате в цедка и оставяте да се охлади.

Подреждане :


Върху дъното на формата поставяте единия блат с меренга надолу, отгоре изсипвате част от разбитата сметана върху нея изсипвате ябълковата смес и след това останалата част от сметаната,похлупвате с втория блат, но този път с меренга нагоре и притискате за да си "легне" добре на мястото. С излязлата отстрани сметана се обмазва тортата.Внимателно поставяте пръстена и закопчавате. Отгоре посипвате с препечените бадеми и оставяте в хладилника . Бадеми можете да сложите и в разбитата сметана, аз ръся наред..

След като освободя тортата от пръстена отстрани я "потупвам" отвсякъде с препечените бадеми.

Смея да твърдя,че тази торта е различна от всички видове торти, които съм приготвяла или вкусвала някъде.

Тази торта обаче е много трудоемка, ако нямаш две еднакви форми за печене, труда и времето за правене ще са много големи, но пък иначе е много вкусна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...