сряда, 16 май 2012 г.

Торта "Карамел"

Рецептата е предоставена от лулу

Необходими продукти:

2 блата (аз мойте си ги пека)
0,6л. прясно мляко
50 грама масло
200 гр течна сметана
2 жълтъка
1/2 пакетче желатин
1 к.ч брашно
10-12 пълни с.л захар

5-6 с.л захар се карамелизират на дъното на тенджерка. Долива им се 1 ч.ч вода и се оставят на котлона, докато се разтопи карамела. С получения сироп после се сиропират блатовете.

Пак в тенджерка се карамелизират 5-6 с.л. захар. Махат се от котлона и им се добавят маслото и половината прясно мляко. Връща се на котлона и се бърка, докато карамела се разтопи. В останалото прясно мляко се разтваря брашното и двата жълтъка. Прибавя се към сместа на котлона и се бърка до сгъстяване. Дърпате от котлона и добавяте 1/2-ра от течната сметана + желатина, обработен по стандартния начин. Оставяте малко да стегне и клепате обилно върху първия вече сиропиран блат. Похлупвате с втория и пак сиропирате леко.

Аз декорирапх тортата по следния начин: Остатъка от крема разделих на 2 части. В едната добавих 1 с.л какао. Остатъка от сметана разбих на пяна. В центъра сложих от сметаната, покрай нея от по-светлия крем и по ръба от крема с какаото. С нож набраздих леко за да се смесят леко цветовете по контурите. В края и отстрани наръсих с орехи. След това напръсках импресионистично с карамел. Това беше грешка, защото той се разтопи след известно време. По удачно щеше да е, ако направя разни фигурки върху намазнена чиния и черпак и ги сложа върху тортата непосредствено преди сервиране. Както и да е, тортата и така си беше страшно вкусна

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...