вторник, 15 май 2012 г.

Торта "Татяна"

Източник
Блат
: Блатовете НЕ се сиропират

5 яйца
1 чаша захар(така е в оригинал,аз обаче сложих половин-доста сладка става иначе)
1 чаша стафиди
1 чаша орехи
1 чаша брашно
1/2 чаша течен мед
1 ч.л.(равна) сода

За крема:
1/2 л.сметана и 1 чаша захар

Предварително искам да спомена, че крем използвах друг - много лек ванилов, но следващия път ще я направя с оригинален сметанов крем. За тази торта е много важно крема да бъде изключително лек...

И така...От вечерта приготвяме сместа. Яйцата леко разбиваме (съвсем леко-може с вилица), добавяме всички ингредиенти по един... Орехите - предварително начукани, не много на дребно. Медът - задължително течен. Ако е захаросан може да го разтопите в микровълновата. Така приготвената смес оставяме минимум на 6 часа в хладилника. Целта-содата взаимодейства с меда и се получава много добра въздушност без да са разбивани яйцата...

На другия ден изпекох блатовете... От сместа наливам с лъжица на дъното на предварително намазана с малко олио кръгла тавичка. Наливаме толкова, колкото да покрие и печем. В процеса на печене блатовете се надуват доста.Дебелината им не трябва да е повече от 2-3 см.

От това количество смес на мен ми се получиха 3 блата. Съвсем спокойно могат да се опекат и 4 според мен и тортата да стане по-висока... Следващия път ще увелича количеството на сместа.

Блатовете се пекат до кафяво. Стават доста бързо...оставете блатовете да изстинат поотделно... След това намазваме с крема и слепваме. Обилно се намазва с крем тортата и отгоре (в покриващия слой сметана може да се добави малко желатин за закрепване) и поръсваме с орехи и настърган шоколад (украсата оставям на индивидуална фантазия)
За крема:
Разбива се сметаната с пудрата захар до гъста пяна.Сметаната е желателно да бъде с над 35 % масленост,иначе добавяйте сгъстител за сметана.Това е-дано да ви хареса!
А ето и оригиналната версия на Ирина(там има и снимка): http://www.good-cook.ru/tort/tort_001.shtml

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...