петък, 18 май 2012 г.

Малиново Тирамису

Рецептата е предоставена от 3ори

Продукти :

3-4 жълтъка + 1 белтък
1/2 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. сладкарска течна сметанаа
1 опаковка (500 гр.) сирене Маскарпоне
1-2 с.л. настъргана лимонена кора

1 опаковка бишкоти (24 бр)
1 чаша подсладено еспресо + 1 с.л. ликьор/коняк/ром по желание

Правя го в кръгла разкопчаваща форма - 24 см.

Приготвяне :

Еспресото се смесва с ликьора, половината от бишкотите се редят на дъното на формата и след това със лъжичка се напояват с кафената смес.

На среден огън в тенджерка се сипват жълтъците, белтъка и захарта и започват да се бият с миксера на висока скорост. Бърка се без да се маха тенджерката от котлона 10-тина минутки, докато сместа започне да се сгъстява (така хем го има фактора яйца, без които тирамисуто не е тирамису, хем самите яйца минават топлинна обработка и не ме е страх да ги ям после). Кремът увеличава 2-3 пъти обема си и става гладък и пухкав. Като се сгъсти се сваля от огъня и се смесва с предварително разбитата на сняг сметана.

Маскарпонето се смесва с лимонената кора, разбива се и се смесва със сметаново-яйчния крем. Кремът е готов!

Изсипва се половината върху бишкотите и отгоре се реди втори пласт бишкоти, които се сиропират с остатъка от кафето. Залива се с останалия крем и се прибира в хладилника. Хубаво е да престои поне една нощ. На другият ден се разкопчава внимателно формата и готовата торта се наръсва с какао на дебел пласт и се декорира по желание.

Аз за малиновото тирамису използвах домашно приготвен малинов сироп за напояване на бишкотите и вторият пласт крем го смесих със малиново пюре. То се приготвя, като една голяма чаша с малини се пасира с 1/3 чаша захар и след това се прецежда през цедка, за да се махнат семките. Пюрето го смесих с крема и му сложих и малко желатин, защото стана редичко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...