петък, 18 май 2012 г.

Палачинкова торта с ягоди

Рецептата е предоставена от Зори

За целта опекох 12 палачинки, но броят им варира според зависи, колко искате да е голяма тортата. Палачинките ги забърквам от : 3 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, щипка сол и сложих 2-3 с.л. захар, за да са по-сладки. От тази доза ми стават 7-8 палачинки (тигана ми е малко по-големичък).

За крема :
250 мл. прясно мляко
250 мл. сладка готварска сметана
3 жълтъка
80 гр. пудра захар
½ пакетче желатин
1 с.л. нишесте (обикновено, царевично)
1 с.л. ром (или есенция)

За крема накиснете желатина в малко студена вода. Сложете жълтъците в друга тенджера на много слаб огън, добавете захарта и разбийте, докато сместа побелее. Добавете нишестето, разбъркайте и добавете на тънка струйка млечната смес, като бъркате непрекъснато. Оставете сместа на тих огън, като разбърквате, докато крема започне да се отделя от стените. Сваляте от котлона, прибавете желатина и разбъркайте енергично, докато се разтвори и оставяте на страни да се охлади кремът. Добавете и рома.
Разбива се отделно течната сметана и се смесва с горния крем.

В кръгла купа постилате фолио, мажете палачинка с крема и слагате на дъното. Така всяка следваща палачинка се маже с крема и се редят в купата. Между тях можете също да слагате нарязани плодове. когато всички палачинки са наредени, тортата се прибира в хладилника, за да стегне за около 2-3 часа. Най-горната палачинка не се маже,защото когато се обърне после тортата, тя ще бъде най-отдолу. Изважда се, обръща се върху тортена чиния и внимателно се маха фолиото. Цялата торта се намазва с останалия крем.

За украсата отгоре :

В отделен съд се разтваря 1 пакетче жгелатин (аз ползвах на др. Йоткер) в 500 мл. подсладена вода (може и компот) и се оставя на студено за да започне леко да се желира. Нарязвате си ягодките на тънки филийки и всяко парченце се потапя в купата с желиращата смес и се облепва тортата. Прибира се в хладилника за малко за да стегне. След това с лъжичка се полива цялата торта с вече постегналата желираща смес и отново се прибира в хладилника за 1-2 часа за да се стегне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...