вторник, 15 май 2012 г.

Торта "ГАРАШ" - оригинална рецепта

Източник

Белтъци- 9 бр.
Захар(кристална)-200 гр.
Орехи-млени -220 гр.
Брашно - 50 гр.

Крем "Гараш"
заквасена сметана - 400 гр.
захар(кристална) - 80 гр.
шоколадов кувертюр - 400 гр.

Белтъците се разбиват, но не чак толкова, че да станат на сняг, защото в противен случай стават много трошливи. Прибавя се постепенно захарта, като разбиването продължава. Прибавят се и орехите и се разбърква съвсем малко, колкото да се обърка всичко. Сипва се и брашното и се обърква, но не с миксер съвсем леко. От тази смес се правят 4 платки в намазана с масло тава, като трябва да са еднакво големи. Платките се изпичат в предварително добре загрята фурна до 200 - 220 градуса. Като поизстинат малко се вадят внимателно от тавата. Оставят се да доизстинат, а през това време се приготвя крема.

Крем: Добре охладената сметана се разбива много хубаво на крем, заедно със захарта. Прибавя се по малко от разтопения на водна баня шоколад, като се разбива непрекъснато.

Платките се слепват една по една с готовия вече крем. Отгоре, вече сглобената торта също се намазва с крема, заглажда се добре и се оставя в хладилника за 2-3 часа да се постегне. След това се изважда от хладилника и цялата торта се залива с разтопен на водна баня шоколадов кувертюр с малко олио за гланц. Отгоре на тортата в кръг се посипват оцветени в зелено обелени и нарязани на ситно бадеми.

Това е оригиналният вариант на торта "Гараш", която се е правила в "Шератон" преди години. Рецептата ми е от тогавашният майстор сладкар там.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...