петък, 18 май 2012 г.

Торта Снежанка

Рецептата е предоставена от Morena

За блата:

1ч.ч. прясно мляко
1ч.л. сода за хляб
1ч.л. бакпулвер
½ ч.ч. масло, меко
½ ч.ч. олио
2ч.ч. п. Захар
5 яйца
2ч.ч. брашно
1ч.л. ванилова есенция
1ч.ч. кокосови стърготини

За крема:
225 г крема сирене
½ ч.ч. масло, меко
1ч.л. ванилова есенция
2ч.ч. п. захар
4с.л. т. сметана
200 г заквасена сметана
4с.л. нарязани зелени смокини от сладко, по желание

За украсата:
8 малини, ягоди или коктейлни черешки
1ч. ч. кокосови стърготини
50 г бял шоколад
50 г черен шоколад

Фурната се загрява на 180 С. Три форми за печене се застилат с хартия за печене. Содата се разтваря в млякото. В голяма купа се разбиват маслото, олиото и пудрата захар. Прибавят се ванилията и яйцата. Слага се кокосът, разбърква се, налива се млякото, отново се бърка и накрая се добавя пресятото брашно с бакпулвера. Тестото се разпределя във формите. Пече се 30-35 минути (Аз пекох един блат, който разрязах на 3 и за печене ми отидоха 50 мин.). Охлажда се и се изважда от формите.

Всички продукти за крема се разбиват заедно, докато се получи пухкава маса. С него се съединяват блатовете, като помежду им се слагат парченца зелени смокини. Тортата се намазва добре отгоре и отстрани. Оставя се малко крем за украса.

Готовата торта се поръсва обилно с кокосови стърготини от всички страни. Украсява се с 8 розички (при мен не се получиха, крема ми беше рядък) от крем, на който се забожда по една черешка или друг плод и решетка от бял шоколад.

Шоколадът се разтопява на водна баня. Прави се фунийка от хартия за печене, изсипва се в нея разтопения шоколад, отрязва се леко връхчето и върху пек. Хартия се шприцова решетка или друга формичка. Оставя се да се втвърди и се отлепва внимателно.

Източник: сп. Меню

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...