петък, 18 май 2012 г.

Торта с кокосов мус

Рецептата е предоставена от labrex

За блата:
100 гр краве масло
½ ч.чаша захар
½ ч.л. ванилия
50 гр шоколад
1 яйце
1 ¼ ч.ч брашно
2/3 ч.л. сода
½ ч.л. сол
2/3 ч.чаша вода

Кокосов мус:
1 ч.чаша кокосови стърготини
1 ч.чаша прясно мляко
2 ч.л. нишесте
2+2 с.л. мляко
2 ч.л. желатин
2 с.л. кокосов ликьор /Малибу/
¾ ч.чаша сметана

Шоколадов мус:
2 яйца
4 с.л захар
4 с.л. нишесте
350 мл. мляко
100 гр шоколад
1 с.л желатин
¼ ч.чаша мляко
1 ч. ч. сметана

Блат:
Фурната се нагрява до 170 град. За една торта се намазва с масло и застила с пергамент форма – 23 см. Или друга подходяща форма. Маслото се разбива със захарта до побеляване, добавя се ванилията, разтопения и охладен до стайна темп. шоколад и всичко се бие с миксер на средна скорост. Едно по едно се добавят яйцата, като биенето продължава. Пресява се брашното със содата и солта. Изсипва се в маслената смес на три дози, като се редуват със сипването на водата – също на три пъти, бърка се с миксера. Полученото еднородно, с консистенция на негъста сметана тесто се сипва във формата, леко се стръсква, за да излязат на повърхността балончетата възду Пече се 30-40 мин., проверява се със клечка или специално шишче. Охлажда се. Краищата се изрязват, така че да има малко място между стените на формата и блата.

Кокосов мус:
Смесват се млякото и кокосовите стърготини, ако не са подсладени стърготините, се добавят в млякото 4 с. л. захар. Кипва се, слага се в марля и се отцежда. Смесват се 2 с.л. мляко с нишесте. Кокосовото мляко се кипва пак и се налива млякото с нишестето. Вари се около 2 мин, докато се сгъсти. Охлажда се. Разтваря се желатина в останалите 2 с. л мляко, остава се да набухне и се загрява до пълно разтваряне. В охладената кокосова смес се наливат ликьора и желатина, разбърква се добре. Сметаната се разбива и на два пъти се смесва с муса.

Форма се застила с найлон, формата да е по-малка по-размер от блата, Запълва се с муса, изравнява се и се оставя в хладилник.

Шоколадов мус:
Приготвя се варен крем и се охлажда. Разтопява се шоколада и се бие заедно с крема, трябва да са с еднаква температура. Разтваря се желатина в мляко, оставя се да набъбне и се загрява до пълно разтваряне. Налива се в крема и се разбърква.
Разбива се сметаната и внимателно се смесва с крема.

Формата се застила с пергаментна хартия, на дъното се слага блата, върху него замръзналия кокосов мус и се залива с шоколадовия мус. Покрива се с найлон и се оставя в хладилник за не по-малко от 3 часа. Внимателно се вади от формата и се сервира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...