петък, 18 май 2012 г.

Торта "Сахер"

Рецептата е предоставена от geleva

Блат:

200 гр. полусладък шоколад
180 гр. краве масло
100 гр. захар
180 гр. брашно
2 ванилии
6 жълтъка
100 гр. пудра захар
6 белтъка
щипка сол

Пълнеж:

450 г конфитюр от кайсии
3 с.л. ром


Глазура:

200 г захар
125 мл вода
1-2 с.л. краве масло
200 г млечен шоколад

Загрейте фурната до 180 градуса. Покрийте дъното и стените на кръгла форма за торта с хартия за печене или намажете с олио и поръсете с брашно. Разтопете начупеният на парченца натурален шоколад на водна баня (съда не трябва да допира водата и водата не трябва да завира), като бъркате непрекъснато. С миксер на ниска скорост разбийте маслото и захарта до побеляване. Добавяйте жълтъците (по два наведнъж) и разбивайте до пълното им поемане от маслото. Добавете разтопения и леко охладен шоколад и добре разбъркайте.

Разбийте белтъците със щипка сол на твърд сняг, като добавяте пудрата захар на тънка струйка. Със шпатула внимателно размесете 1/3 от разбитите белтъци към шоколадовата смес. След това започнете да добавяте като редувате по малко от пресятото брашно и по малко от останалите разбити белтъци, като внимателно разбърквате със шпатулата.

Изсипете тестото в подготвената форма, изравнете отгоре и сложете във предварително загрята до 180 гр. фурна. Печете около 35- 40 мин. Извадете от фурната и оставете да изстине. Извадете блата от формата и разрежете хоризонтално на 2 части.

Сложете конфитюра с 3 с.л. ром да кипне. Претрийте през гевгир или пасирайте с миксера и оставете да изстине. Намажете основата с 1/ 2 от конфитюра. Покрийте с втория блат и намажете с останалия конфитюр отгоре и отстрани.

За глазурата - сложете водата, маслото и захарта на силен огън и варете около 5 минути докато захарта се разтопи и се сгъсти сиропа. Свалете от огъня и добавете на порции начупения на малки парченца шоколад и разбъркайте докато се разтопи напълно. Оставете глазурата да се поохлади и когато започне да се сгъстява намажете с нея равномерно тортата от всички страни.

Поднесете гарнирана с разбита сметана или ванилов сладолед.

Само че ,аз предпочитам конфитюра да е от зелени смокини,преди поднасяне я пускам за секунда в микровълновата да и омекне леко шоколада и сервирам с топка сладолед!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...