петък, 18 май 2012 г.

Чийзкейк без печене с карамелова заливка

Рецептата е предоставена от Tannita

За основата:
2 ч.ч натрошени много на ситно сухи бисквити
1/2 ч.л. канела
1пак. (113 гр.) разтопено масло

За крема:
1 пак.желатин(7г)
1/4 ч.ч изцеден сок от лимон
3 пак.(240г) крем сирене
1 кутия (420г) подсладено кондензирано мляко
2 ч.л. течна ванилия
1 и 1/2 ч.ч течна сметана
3ч.л. захар

За заливката
1/2 ч.ч захар
1/4 ч.ч масло
1/4 ч.ч течна сметана


Приготвяне на основата: Разбъркваме бисквитите с маслото и канелата. На дъното на разглобяема форма за торта постиламе хартия и разстиламе сместа по дъното и малко задигаме отстрани по стените. Уплътняваме добре и слагаме в хладилника.

Приготвяне на крема:Изсипваме желатина в сока от лимон и го оставяме да набъбне, около 5 мин. Поставяме го в микровълновата за по 5секунди и разбъркваме, така няколко пъти докато се разтвори желатина(или на водна баня).

С миксер се разбива крем сиренето, кондензираното мляко и ванилията до гладък крем. Към получения крем прибавяме лимоновия сок с разтворения в него желатин.
Разбиваме сметаната с 3ч.л. захар до пухкав крем и прибавяме малко по малко към крема от сиренето.
Изваждаме формата от хладилника и изсипваме върху нея получения крем. Покриваме и поставяме в хладилника за поне 8 часа.

Приготвя се заливката:
Карамелизира се захарта, прибавя се маслото и сметаната, бърка се докато всичко заври и стане еднородна смес. Оставя се да изстине и да се посгъсти. Изважда се чийзкейка от хладилника, с нож сe минава по вътрешността на стените и се отстраняват. Поставя се в голяма тортена чиния и се залива с карамела. Слага се отново в хладилника, изважда се малко преди да се сервира.

Алкохолен вариант: лимоновия сок се заменя с бренди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...