вторник, 15 май 2012 г.

Хипоалергенната торта на Хедра

3 ч.ч. брашно,смесено с 1п. бакпулвер
1 3/4 ч.ч. захар (но става страшно сладко с толкова захар,следващ път аз бих пробвала да я намаля)
1 1/4 ч.ч. вода
125 гр масло или маргарин
3 с.л. вода,3 с.л. олио и още едно пакетче бакпулвер,смесени заедно (сместа кипи)
1 равна чаена лъжичка сол (може и по-малко)
ванилия (по желание) - 1 капсула

Това е количество за една голяма правоъгълна тава (20 на 35см), намазана с масло и поръсена с брашно или по-добрия вариант - постлана с хартия за печене,защото сладкишът е доста лепкав,а с хартията се вади далеч по-лесно и не се чупи.Пече се на 180 градуса около 45-50 мин,пробва се с клечка в центъра.Оставя се да изстине напълно,преди да се прави каквото и да е с него.
След изстиването аз го разрязах на 2 блата (с дълъг нож или с конец),сложих хартия за печене по средата,опаковах плътно във фолио и в найлонов плик и го замразих във фризера,в отделно чекмедже да е на съвсем равно.Може да се съхранява така повече от месец,т.е. е едно улеснение,да не се приготвя всичко в деня на празника.Замразяването много помага и за оформянето впоследствие,защото замразения блат се реже лесно в каквато форма иска човек и се пренася,без да се чупи Very Happy В добавка и не се рони на трохи толкова,колкото пресния,така че е по-лесно с глазурата.

За глазура използвах класическата криймчийз глазура:
2п крема сирене(или извара,или Филаделфия)
1п.масло
поне 500гр пудра захар
ванилия или друг аромат по желание
Крема сиренето се разбива в блендер с маслото до гладък крем и се прибавя пудрата захар.Накрая аромата.
За оцветяване ползвах абсолютно натурални оцветители Very Happy За розовото - около 1ч.л. сок от червено цвекло (малко парче цвекло,настъргано на рендето и изстискано) - оцветих цялата глазура в розово,най-добре е да се оцветява наведнъж,защото иначе човек рискува да не може да догоди същия цвят после,ако му потрябва още.За лилавото отделих съвсем малко от розовата глазура (2-3с.л.) и добавих сок от боровинки (имах замразени),те оцветяват много силно,така че на око се преценява,аз добавих малко от тях и в розовата глазура да подсиля цвета.

Шаблона за тортата-куче си разпечатах от тук - http://www.dltk-kids.com/crafts/cartoons/bluecake/index.htm,но може да се направи с всяка любима на детето фигура,принтирана на обикновена хартия и изрязана.
Шаблона се слага върху неразмразените блатове и се изрязва с остър нож.От остатъците направих лапичките с помощта на обикновени кръгли формички за сладки.
Сглобяването както следва - върху първия блат наредих нарязани банани и намазах с част от глазурата,отгоре сложих втория блат и минах цялата торта с много тънък слой глазура,т.нар. crumb coating,за да се фиксират трохичките и да не пречат на полагането на същинската глазура после.Оставих в хладилника да се втвърди - около час.Глазурата също беше в камерата на хладилника,защото тя се разтича много на стайна темпуратура - съхранява се в хладилник,за да може да се работи лесно с нея.След това намацах вече основната глазура и отново оставих да се втвърди.Накрая изрязах на шаблона дупки на мястото,където исках да има друг цвят,сложих го директно върху глазурата (обикновена хартия е и не залепна,нито развали фасона) и намазах с лилавата глазура петната.
Очичките са от тесто за сладки (правихме и сладки дните преди РД) с обикновена захарна глазура и бонибон.
Заключение - стана добре на вид,но на вкус е направо смъртоносно сладка,поне за възрастни Wink Следващ път бих пробвала друг вид глазура,която да не изисква такива безумни количества захар - примерно някоя от тези Very Happy

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...