вторник, 15 май 2012 г.

Торта Алказар

Торта "Алказар" (източник)
тя е взаимствана от едни сладки мисля, че алказарки им се казва, но не съм сигурна/

Продукти:

1. 10 бр, яйца
2. 400 гр. кристална захар / 2 ч.ч/
3. 300 гр. смлени орехи /3,5 ч.ч./
4. 2 пакетчета краве масло
5. 1 ч.ч. пудра захар
6. 1-2 с.л. какао на прах
7. 3 препълнени лъжици брашно
8. 2 ванилии на прах

Тортата става разкошна, но за някой много сладка за това ако е необходимо по ваша преценка може да намалите количеството на захарта в блатовете. Крема се прави от сурови желтъци, става страхотен макар в действителност да не звучи така. Знам, че някой се ужасяват при мисълта да ядат сурови яйца.
Значи блатовете се правят по следния начин: Белтъците се разбиват с 400 гр кристална захар. След като се разбият добре се прибават постепенно смлените орехи, като бъркаме с дървена лъжица /това май, за да не се сплескат белтъците мисля/ Получената смес се разделя на 4 равни части и от тях се пекат много, ама много тънки блатове около 5 мм.
За крема: Разбиваме желтъците с вилица. След това разбиваме маслото с пудрата захар до побеляване. Започваме да прибавяме разбитите желтъци /на съвсем тънка струя/ при маслото като продължаваме да разбиваме. Този момент на смесване е много деликатен и трябва да се извърши много внимателно за да не се пресече сместа. Добавяме ванилията и пресятото какао също много внимателно. И тук вече е ясно. Редуваме - блат и крем. Накрая тортата се намазва с част от крема и се наръсва с карамелизирани начукани орехи.
Това е в общи линии. Тортата става много вкусна, но няма много вид и тук вие сте на ход с предложения за глазури и украси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...